Verplichting grotere regenwaterput


Vanaf oktober 2023 is bij Nieuw- en Verbouw een grotere waterput verplicht.

Als je op dit moment bouwt óf renoveert, moet je een regenwaterput van 5000 liter plaatsen, ongeacht je dakoppervlakte. Vanaf, om precies te zijn, 2 oktober 2023 komt daar verandering in.

Een regenwaterput van 5000 liter is en blijft het minimum. Maar er wordt nu naar de dakoppervlakte gekeken om uit te maken hoe groot de regenwaterput moet zijn.

Heeft het huis dat je bouwt of grondig renoveert een oppervlakte van meer dan 80m², dan moet je minstens een regenwaterput van 7500 liter hebben. Heeft je huis een dakoppervlakte van meer dan 120m², dan moet je een regenwaterput van 10.000 liter hebben.

Deze nieuwe verplichtingen komen er in het kader van ‘De nieuwe Hemelwaterverordening’ die voor particulieren dus vanaf 2 oktober 2023 ingaat. 

Vanaf dan wordt het de norm om regenwater op te vangen en te hergebruiken in plaats van het regenwater af te voeren zoals we voorheen altijd deden. Het regenwater kan gebruikt worden voor allerlei zaken zoals tuinbesproeiing, voor de wasmachine of zelfs het doorspoelen van het toilet, zolang het géén toepassingen zijn die drinkwaterkwaliteit vergen.

Dus vanaf 2 oktober 2023 is de regenwaterput verplicht bij nieuwbouw, maar ook bij grote renovaties waarbij werken worden uitgevoerd aan het watersysteem. De nieuwe regels gelden voor bouwaanvragen die vanaf 2 oktober 2023 worden ingediend. 

Voor de duidelijkheid: als je de nieuwe verplichting niet naleeft, dan wordt je bouwaanvraag geweigerd. Als je op de plannen een put vermeldt, maar niet installeert, bega je een bouwovertreding.

Bij de keuring van de aansluiting van je woning op de riolering, wordt de aanwezigheid van de regenput altijd gecheckt.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons