Mag ik een boom kappen in mijn tuin?


Iedereen die een tuin heeft waarin (grote) bomen staan, mag genieten van de vele vogeltjes, misschien een eekhoorntje af en toe, en het ontwaken van de bomen in de lente tot en met de prachtig gekleurde blaadjes die vallen in de herfst. Bomen zijn prachtig en altijd fijn om tegenaan te kijken, of onder te zitten op een hete zomerdag.

Maar het kan helaas ook zo zijn dat de boom niet zo gewenst is of voor overlast zorgt. Wellicht staat de boom te dichtbij uw huis en dreigen de wortels de fundering van uw huis aan te tasten. Of wellicht duwen de wortels wel het wegdek of uw oprit omhoog en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. Het kan ook zijn dat u uw tuin wilt her aanleggen of een zwembad wilt plaatsen.

Mag u zomaar een boom in uw (voor)tuin omzagen?
Het antwoord is kort en bondig: nee, dat mag u niet.

We kunnen u alleen maar aanraden om met het lokale gemeentebestuur contact op te nemen, want daar zal men u kunnen zeggen wat in uw gemeente en stad wel en niet mag op het vlak van kappen van bomen in uw eigen tuin.

En als u buiten de bebouwde kom woont, mag ik dan wel gewoon mijn boom kappen?
Ook hier is het antwoord: nee, dat mag u niet.

Bomen buiten de bebouwde kom vallen onder de zogenaamde Boswet. Als u buiten de bebouwde kom een boom wil omkappen, moet u dat melden aan de provinciale boswetambtenaar. Zij hebben een beeld van het bomenbestand en houden dat het liefst in evenwicht.Uitkijken naar de plaatselijke verordeningen in uw gemeente.

Of u bomen in uw eigen tuin mag omzagen, en aan welke voorwaarden u daarbij moet voldoen als het mag, is een lokale kwestie. Sommige gemeenten zijn erg streng op het vellen van bomen in de private tuinen van de burgers, andere springen daar minder strikt mee om. Veel gemeenten hebben een ‘minimale stamomvang’ voorzien, dit op borsthoogte (op ongeveer 1m30 hoog)

De voorwaarden voor het vellen van een boom in uw tuin zijn nogal uiteenlopend.

Bepaalde gemeenten voorzien in de noodzaak om een vergunning aan te vragen bij een diameter van minimum 10 cm. Er zijn zelfs gemeenten die afhankelijk van de verschillende boomsoorten een ander minimum vooropstellen. Zo kan het zijn dat u voor pakweg een beuk, een eik en een linde bij een doorsnede van 10 cm een vergunning nodig heeft, terwijl voor het vellen van andere boomsoorten tot 20 cm geen vergunning vereist is.

Sommige gemeenten zien meer door de vingers en vragen pas vanaf 40 cm diameter een vergunning. En er zijn zelfs gemeenten waar men helemaal geen stamomvang hanteert als maatstaf. Hier moet u dus áltijd een vergunning aanvragen wanneer u een boom in uw tuin willen vellen. Andere gemeenten zijn dan weer heel soepel en vragen, voor bomen die meer dan 20 meter van uw huis staan, helemaal geen vergunning.Verplichting tot herplanting

Veel gemeenten leggen de verplichting op tot 'herplanting van bomen'. Dit wil zeggen dat er voor élke boom die gekapt wordt, ergens ander een nieuw boompje moet worden geplant. Het liefst ziet men dat gebeuren op de plek waar de boom is geveld, maar dat is niet altijd een optie. Als u uw boom juist hebt weggehaald omdat hij hinder bracht aan uw huis of het wegdek omhoogduwde, of dat er kabels en leidingen zijn gelegd, dan gaat dat natuurlijk niet. In dit geval zal bij gemeenten met een verplichting tot herplanting ergens anders op het grondgebied van de gemeente een boompje geplant moeten worden. Ook zijn er gemeenten waar die verplichting tot herplanting helemaal niet bestaat.

Denk aan de vogeltjes

In sommige gemeenten bestaat een verbod om tijdens het broedseizoen bomen te kappen. Dit seizoen loopt van 15 maart tot 15 september. Vandaar dat u soms ziet dat in de periode nèt voor 15 maart overal snel nog bomen gerooid worden.

Het advies is dus, wanneer u een boom wilt vellen in uw tuin, u áltijd even contact opneemt met uw lokale gemeente.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons