Is een ‘optie’ hetzelfde als een ‘opschortende voorwaarde’ bij de verkoop van uw huis?


Als uw oog is gevallen op die ene leuke woning, en u ná de bezichtiging nóg enthousiaster bent, dat kunt u een optie nemen op het huis. In feite betekent dat dat u een periode afspreekt met de verkoper, bijvoorbeeld 2 weken, waarna u een definitief bod uitbrengt. U kunt die twee weken gebruiken om bij de bank na te gaan of u een lening of financiering kunt rondkrijgen, of u kunt praten met uw oom, die u aangeboden heeft een bepaald bedrag mee te betalen.

Als u een optie heeft genomen op het huis betekent dat dat de verkoper in die periode (twee weken) het huis niet mag verkopen aan iemand anders. Het spreekt voor zich dat de optie beperkt wordt in tijd. U kan de verkoper niet wekenlang laten wachten.

Houdt u er wel rekening mee dat de verkoper een vergoeding kan vragen voor deze optie. Als u niet binnen de afgesproken termijn een bod uitbrengt, dan heeft de verkoper het recht om de vergoeding te houden (als een vorm van schadeloosstelling) en het huis opnieuw te koop aan te bieden. Let op: als u uiteindelijk binnen de gestelde termijn uw bod uitbrengt, mag de verkoper dit bod weigeren.

In tegenstelling tot de optie, is het inlassen van een ‘opschortende voorwaarde’ geen eenzijdige verbintenis, maar een overeenkomst waarbij u als koper en de verkoper jullie akkoord nog laten afhangen van de vervulling van een voorwaarde. Meestal wordt die voorwaarde gesteld door u als kandidaat-koper. Deze staat vermeld in het bod formulier of in het compromis. Een opschortende voorwaarde moet precies worden geformuleerd. De notaris kan u en de verkoper hierbij helpen, want dit moet voldoende gedetailleerd afgesproken en vastgelegd worden.  

Een veel voorkomende opschortende voorwaarde is dat de verkoop pas tot stand komt als u als koper een krediet of lening krijgt van de bank. Maar ook wilt u wellicht een bouwkundige keuring laten uitvoeren, voor mogelijke verborgen gebreken. Of misschien wilt u nagaan of er een vergunning is om te bouwen. Zoals gezegd moeten deze opschortende voorwaarden nauwkeurig beschreven worden. Ook het moment waarop blijkt dat de kosten te hoog worden voor u en dus de koop ontbonden wordt.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons