Het Postinterventiedossier (PID)


Het post-interventie-dossier (PID) van een huis of appartement is het dossier dat alle elementen bevat die nuttig kunnen zijn voor de veiligheid en de gezondheid van de mensen die later werkzaamheden zullen uitvoeren aan het gebouw (bijvoorbeeld: sloopwerk, verbouwingen, herstellingen, etc.) Het dossier is vergelijkbaar met de veiligheidsinstructies van een gebruiksaanwijzing.


Het PID is verplicht bij elke verkoop van een woning of appartement in België, waarvan de bouw is begonnen na 1 mei 2001 óf waaraan werken zijn uitgevoerd sinds 1 mei 2001 door één of meer aannemers.


Het PID omvat o.a.:

-       Plannen en tekeningen van de structuur van de woning en de aanwezige technische installaties (o.a. cv, sanitair, elektriciteit)

-       Aanduidingen van (ingewerkte) nutsleidingen (o.a. water, gas, elektriciteit, ventilatie) en verborgen gevaren.

-       Een lastenboek met overzicht van de gebruikte materialen.

-       Instructies voor onderhoud, herstelling, verbouwing en ontmanteling van de woning en de technische installaties.

-       Eventuele aankoopfacturen en garantiebewijzen.

-       De namen en contactgegevens van de betrokken architect, veiligheidscoördinator en (hoofd)aannemer, die de woning hebben gebouwd of verbouwd.


De plannen en aanduidingen moeten uiteraard overeenkomen met de werkelijke uitvoering van de bouwwerken aan uw huis.




Het PID van uw nieuwe huis

Aan de hand van het dossier kan u als nieuwe eigenaar, bij eventuele verbouwingen, op een eenvoudige manier achterhalen wat de structuren van het gebouw zijn, hoe de structuur werd opgebouwd en welke materialen er in het gebouw zitten. Wanneer er werken worden uitgevoerd, bent u verplicht het PID ter beschikking te stellen van de aannemer (en/of architect, als u die heeft ingeschakeld).

Elke keer als u bouwwerken uitvoert aan uw woning moeten die vermeld worden in het PID. Alle wijzigingen op plannen en namen van uitvoerders van de werken moeten aangeduid worden. Daar bent u als huiseigenaar zelf verantwoordelijk voor.

Het postinterventiedossier hoort bij uw woning. Het moet gedurende de volledige levensduur van de woning bij de woning blijven, ook nadat u uw woning weer zou verkopen. U moet dan het PID, samen met andere documenten die bij de woning moeten blijven, aan de nieuwe eigenaar overdragen, net zoals u dat indertijd ook in handen kreeg toen u de woning kocht. Deze overhandiging wordt opgetekend in de akte die de overdracht van de woning bevestigt.


LET OP: Als u als verkoper niet over een verplicht PID beschikt (nooit opgemaakt, kwijtgeraakt), dan moet u het dossier op eigen kosten laten opmaken door een veiligheidscoördinator of architect, ten laatste tegen het verlijden van de akte.

Als de laatste werken nog vóór 1 mei 2001 werden uitgevoerd en er dus geen PID is opgemaakt, kan de verkoop wel doorgaan. Uiteraard overhandigt u dan wel de bestaande plannen, documenten en attesten die bij de woning moeten blijven.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons