Het energieprestatiecertificaat (EPC)



Wat is het energieprestatiecertificaat eigenlijk?

Het EPC-certificaat geeft de energiezuinigheid van een gebouw aan met een label. Dit label gaat van A+ (goede score) tot F (slechte score). De score geeft het geschatte energieverbruik van een woning of appartement aan. De waarde wordt aangegeven in een kengetal in kWh/m² dat het energieverbruik in kWh/jaar per m² vloeroppervlak van de woning of appartement weergeeft. Het EPC geeft dus aan potentiële kopers (of huurders) aan wat de geschatte energiewaarde van het gebouw is.

Is het EPC-certificaat verplicht?

Als verkoper of verhuurder bent u verplicht (door de Vlaamse Overheid) om een EPC-certificaat te hebben bij de verkoop of verhuur van uw pand. Als verkoper bent u verplicht, als u adverteert in krantjes, online, bij een makelaar of als u zelf uw huis te koop aanbiedt, om de energieprestatie van uw pand te vermelden met de energiescore of het EPC-label (van A+ tot F). Er staan zware financiële boetes op het niet naleven van deze verplichting. Bovendien krijgt u niet éénmaal een boete, maar als er ergens nog een advertentie opduikt van uw pand zonder EPC-waarde erbij vermeld, dan krijgt u een nieuwe, veel zwaardere boete. Het is dus aan te raden om zodra u besloten heeft uw pand te verkopen, direct uw EPC-keuring te laten doen.

Waar bestaat het EPC-certificaat uit?

Sinds 2022 is het verplicht om een EPC te hebben uit 2019 of recenter. U kunt een EPC-certificaat aanvragen bij een energiedeskundigen Type A. Deze mensen zijn speciaal opgeleid om deze aanvragen uit te voeren. De prijs van het laten opmaken van een EPC is afhankelijk van het type woning of appartement dat u verkoopt of verhuurd. Een energieprestatiecertificaat bestaat uit ongeveer 5-10 pagina's en bevat onder meer: de EPC-waarde, enkele administratieve gegevens en een uitgebreide lijst aan energiebesparende adviezen specifiek voor uw pand. Het certificaat is daarna 10 jaar geldig. 

Zijn er ook uitzonderingen waarbij een EPC-certificaat niet nodig is?

Ja, er zijn enkele uitzonderingen. Als u een onbewoonbaar verklaarde wooneenheid verkoopt, als u een woonboot verkoopt of wanneer u een deel van uw eigendom verkoopt (bijvoorbeeld door een echtscheiding).

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons