Een groendak



Je ziet het steeds vaker; een garage of een schuurtje met daarop kleine plantjes. Maar wat is een groendak nu precies?

Een groendak is een dak dat voorzien is van bepaalde soorten vegetatie. Dat kunnen grassen zijn, vetplanten, kruiden, heide of zelfs duinplanten.

Groendaken worden steeds populairder. Niet alleen bij mensen maar ook bij bedrijven. Het is mooie manier om meer ecologisch te zijn. Het ziet er niet alleen mooi uit, het heeft veel meer voordelen.

Het levert een positieve bijdrage aan de waterhuishouding, denk maar aan alle volgebouwde delen van ons land. Daar waar veel beton ligt en het water uit de hevige buien van tegenwoordig niet weg kan. Een groendak heeft een luchtzuiverende en dus klimaat zuiverend effect. Oké, het heeft niet diréct veel effect op het klimaat, maar elk groendak helpt.

Het groendak zorgt voor een langere levensduur van je dakbedekking, het isoleert en het verhoogt de brandveiligheid.

Er zijn twee soorten groendaken:

Het Intensief groendak is een dak voorzien is van een tuin die je normaal gesproken ook op de begane grond hebt. Er kan een vijver gemaakt worden, er kunnen struiken, grassen en zelfs bomen groeien. Bij dit type tuin is het vanzelfsprekend dat je dakconstructie voldoende stevig moet zijn, want het gewicht van zo’n tuin kan tot wel 200 kilo per vierkante meter wegen. Er is eigenlijk een aangepaste dakconstructie nodig, en een controle van de draagkracht door een bouwkundige is vereist, alsook een vergunning. Het vergt veel onderhoud, net zoals een ‘gewone’ tuin. Je ziet ze dan ook vrij vaak bij grote bedrijven. En hoe groter het dak van een bedrijf, hoe meer je er kunt aanleggen. Complete voetpaden langs allerlei planten en struiken, en picknicktafels voor een fijne lunch buiten. Je kunt dit toepassen op een dak met een helling van 1 tot 4 graden.



Het Extensief groendak wordt het vaakst toegepast en is begroeid met mossen, vetplanten (sedumdak) en kruiden, die niet veel onderhoud vergen. Dit type dak is nauwelijks beloopbaar en vergt ook weinig onderhoud. Het voordeel van dit type groendak is dat het goedkoper, lichter en makkelijker te realiseren is dan een intensief groendak. Maar ondanks dat het lichter is, (40 tot 110kilo per vierkante meter) is een controle van de draagkracht van je dak door een bouwkundige wel nodig. Een vergunning voor een extensief groendak is dan weer niet vereist. Je kunt dit toepassen op een dak met een helling van 1 tot 45 graden.



Nog enkele leuke extraatjes:

Je kunt een bijenhotel op je groendak plaatsen. Bijen trekken steeds vaker naar de stad omdat de diversiteit aan planten groter wordt. Je kunt voor de bijen speciaal gele en witte muurpeper planten. En voor de vlinders kun je roze hemelsleutel planten.



Op een Intensief groendak kun je natuurlijk helemaal uitpakken. Met voederplaatsen, nestkastjes, vlinderstruiken, lavendel voor allerlei soorten hommeltjes, en heggen waar de vogeltjes zich kunnen verstoppen.

Je kunt ook een ‘groengevel’ aanleggen met muurplanten, als je geen geschikt dak hebt. Muurplanten dragen bij tot de energie efficiëntie van je woning. Er kunnen hagedissen, insecten en vogeltjes in schuilen en nestelen. Je gebruikt dan het best modules met beplanting, zo beschadigen de wortels van je muurplanten je gevel niet.

Subsidies:

Sommige gemeenten geven een subsidie voor de aanleg van een groendak. De voorwaarden kunnen verschillen van gemeente tot gemeente. Vraag het dus vooral na.

Ook komt een groendak in aanmerking voor de renovatiepremie, maar dan wel enkel de draagstructuur en de waterdichte bedekking.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons