Wat betekent de renovatieplicht voor u als koper?


We hebben het al eens eerder kort vermeldt, maar het is belangrijke informatie, dus zullen we er een beetje dieper op ingaan.

Vanaf 1 januari 2023 is er een renovatieplicht voor mensen die een huis (of appartement) kopen dat een zeer hoog EPC-label heeft, dus E, F en een enkeling die nog hoger scoort dan een F.

De renovatieplicht houdt in dat u als koper van een huis met EPC-E of EPC-F, verplicht, binnen 5 jaar na het verlijden van de akte, uw huis renoveert tot minimaal een EPC-label D. De bedoeling is om huizen zo energiezuinig mogelijk te maken.

Na die 5 jaar moet u opnieuw een EPC-keuring laten doen waaruit blijkt dat u uw huis voldoende energiezuinig heeft gemaakt om het label D of zelfs C te krijgen. Op deze manier is het voor de Vlaamse Overheid goed te controleren. En dát ze gaan controleren is een feit. Als u niet binnen die 5 jaar aan de renovatieplicht heeft voldaan kunt u daar een boete voor krijgen die varieert van €500 tot €200.000!

U hoeft natuurlijk niet perse een huis te kopen, u kunt zelf ook renovaties of verbouwingen doen die uw huis energiezuiniger maken. Ga dan vóóraf na voor welke werken u een premie kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn. Zo kunt u uw werken optimaal spreiden en weet u aan welke technische vereisten bijvoorbeeld uw dakisolatie, vloerisolatie of muurisolatie moet voldoen om voor een premie in aanmerking te komen.

Voorbeelden van werken die u kunt doen om uw huis energiezuiniger te maken zijn o.a. isolatie van het dak, de vloer en de buitenmuren, maar ook de binnenmuren de vensters (dubbel -of drie-dubbelglas) en de vensterprofielen maar ook een nieuwe condenserende verwarmingsketel, een warmtepomp of zonnepanelen.

De Vlaamse Overheid geeft hiervoor sinds 1 januari 2023 een rentesubsidie.

Dus koopt u een huis met een EPC-label E of F, zorg dan dat u de renovatieplicht mee incalculeert in de prijs die u bereid bent te betalen.

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons