Het asbestattest is verplicht vanaf 23 november 2022


Wat is asbest eigenlijk?

Asbest is een vezel dat in ‘vaste’ of ‘losse’ manier verwerkt werd in bouwmaterialen en isolatiematerialen. Het zijn nare strengen die kleine weerhaakjes lijken te hebben. We weten ondertussen allemaal dat asbest erg slecht voor de gezondheid is. Vooral de losse variant. Echter de vaste variant kan na verloop van tijd, door verwering, wrijving of slijtage, ook ‘los’ worden en is daarom ook gevaarlijk.

Waar is asbest o.a. in verwerkt?

De meeste toepassingen waarin asbest is verwerkt, zijn dakleien, golfplaten, buizen, lambrisering, afvoergoten en onderdakplaten. Maar ook in vinyl vloerbedekking, in (tegel)lijm, plaasterisolatie rond leidingen van de centrale verwarming en het afdichtingskoord van verwarmingsketels of kachels. Kortom, ook plaatsen waar je het niet verwacht.

Verkoopt u een woning gebouwd vóór het jaar 2001? 

In 1998 is het verboden om nog asbesthoudende materialen te produceren, en in 2001 is het verboden om asbesthoudende producten te gebruiken of te hergebruiken in gebouwen. Vandaar dat er een verdeling is van huizen die gebouwd zijn vóór 2001 en na 2001.

Vanaf 23 november 2022 wordt het verplicht om bij de verkoop van een woning gebouwd vóór 2001 over een asbestattest te beschikken. Dit attest bevat informatie over asbest in de woning en toetst of de woning asbestveilig is. De makelaar of notaris neemt de informatie uit het asbestattest op in het compromis en uiteindelijk in de notariële akte. Zo weet uw koper precies hoe de situatie ervoor staat bij de verkoop van uw huis. Plant u een renovatie van uw woning van vóór 2001? Dan is de kans groot dat u tijdens de werken op materialen met asbest stuit. Asbest veilig en correct (laten) verwijderen brengt kosten met zich mee. Daarom biedt De Vlaamse Overheid maatregelen aan om particulieren, ondernemingen, lokale besturen, en verschillende andere specifieke doelgroepen te ondersteunen.

Het doel is om België tegen 2040 asbestveilig te maken. Dat is een prettig idee, toch?

Meest Recente Posts

Schrijf u hier in & ontvang als eerste ons laatste nieuws per mail

Hoe kunnen wij u helpen?

Heeft u een specifieke vraag? Alles is mogelijk. Neem contact met ons op en we beantwoorden u zo snel mogelijk.

Contacteer Ons